Om stipendiet och historik

Bor du i Norrköping och arbetar inom det privata näringslivet? Då är du välkommen att söka ett stipendium från John Lennings Stipendiefond.

Fondens syfte är att ge ekonomiska bidrag till dig som vill vidareutbilda dig och utvecklas för nya utmaningar. Vi ser gärna att du arbetar inom något industriföretag men sökande från alla yrkeskategorier och former av privata företag är välkomna. För att du ska kunna ansöka måste du vara folkbokförd i Norrköping och arbeta inom det privata näringslivet i Norrköpings kommun. Stiftelsen förvaltar ett kapital på ca 70 miljoner kronor. Mellan 80-90 procent av nettoavkastningen på det kapitalet delas årligen ut i form av stipendier. Några exempel på ansökningar som tilldelats stipendier är diplomerad marknadsekonom, yrkesrelaterade språkstudier (i Sverige eller utomlands), certifiering inom Corporate Social Responsibility (CSR), utbildningar inom kvalitet, förändringsledare, projektledarutbildningar och fortbildningskurser. Tänk framåt, utveckla dig själv och din yrkeskompetens – ansök redan idag!


Stipendiets historia

Norrköping har en lång och intressant historia som fabriksstad, mycket tack vare läget vid Motala ströms utlopp. Många aktörer satsade på att utveckla stadens industriella anläggningar under 18- och 1900-talen och en av de främsta var klädesfabrikanten John Lenning. John föddes 1819 och var son till Kristian Lenning, som 1810 anlade Drags klädesfabriker. John utbildade sig vid teknologiska institutet i Stockholm och arbetade under 1830-talet i faderns fabriker men också ett par år i England och kontinenten som en "simpel arbetare". År 1854 tog han plats i ledningen för Drags fabriker och John fick fabrikerna att blomstra. Företagets textilprodukter var kända och högt värderade både i Sverige och utomlands. John byggde upp ett stort anseende och fick en mängd offentliga uppdrag, både inom Norrköping stad och för den svenska statens räkning. Från 1872 och några år framåt var han representant för Norrköpings stad i Första kammaren. John Lenning sägs ha varit en öppen och godhjärtad man, som med faderlig välvilja sörjde för sina arbetares bästa. Han avled 1879 och efterlämnade en betydande förmögenhet. Intresse för sina arbetare och för Norrköpings stad visade han genom stora donationer. Idag förvaltas en del av dessa donationer av John Lennings Stipendiestiftelse för Norrköpings Näringsliv.